Az Almási-pince megmentésre vár. Az egykori virágzó szőlő- és borkultúra egyik még lábon lévő szimbóluma azonban úgy tűnik, jó kezekben van, egészen különleges tervei vannak vele a tulajdonosnak: a közösségi tér már tervezés alatt, a tündérkert pedig megvalósítási fázisba lépett.

Ahogy Az utolsó öreghegyi présházak című írásunkban is említettük, számos présház és pince vár még megmentésre az Öreghegyen. Ezek közül az egyik, talán legértékesebb épület a mára már letűnt évezredes szőlő- és borkultúra szimbóluma, egyben mementója: az Almási-pince.

„Az ingatlan a legkorábbi ábrázolás szerint a 655-ös sorszámon, a szőlőhegy Felsőhegy részének legnagyobb telke volt, és az első ismert adat szerint a feltehetően igen jómódú Fridrich Ferencné tulajdonában állt” – meséli Csutiné Schleer Erzsébet építészmérnök, műemléki szakmérnök hozzátéve: akkoriban a szőlő nagysága 8025 bécsi négyszögöl, vagyis mai mértékkel közel három hektár volt. Az épület présházként, később pedig nagysága alapján valószínűleg rövidebb-hosszabb ideig lakóházként is szolgált és már az 1800-as évek elején kiemelkedett Öreghegy présházai, pincéi közül. Nem sokkal később felosztották a nagy telket, ezt már az 1829-es, Wüstinger-féle térképen is ábrázolták.

A teljes írást az fmc.hu oldalán, ide kattintva olvashatod el!

admin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük