Az Eurostat adatai alapján az elmúlt évtizedben folyamatosan nőtt a tiniterhességek száma Magyarországon, az utóbbi években pedig nagyjából 10-11 százalék körül mozgott. Ez az jelenti, hogy évente körülbelül tízezer csecsemő olyan anyukához született, aki még maga is gyermek volt. Megnéztük, hogy Székesfehérváron mi a helyzet most. Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom: nem volt egyszerű, és végül egy összetett, nagyon sokrétű problémahalmaz rajzolódott ki, aminek csak tünete a teherbeesés.

Nem gondoltam volna, hogy 2017-ben még mindig ilyen könnyű tabutémába botlani, de a tinédzserterhességekkel sikerült falakkal körülvett területre tévednem, ahol a zavar és félrenézés még általános társadalmi attitűd. Persze tisztelet a kivételnek.

Lányos és fiús anyukaként is értem és érzem ennek a súlyát, hiszen – bár gondolkodás nélkül támogatnám – elsőre biztosan megijednék, ha bármelyik gyermekem tizenhét évesen elém állna azzal, hogy szülő lesz. Ugyanakkor a szakemberek álláspontja szerint egy másik, még mindig szomorúan kínos és feszültséget keltő témával, a szexuális felvilágosítással rengeteg nem kívánt terhesség, testi és lelki sérülés megelőzhető lenne a fiatalok kellően hormongőzös és legalább ugyanannyira felelőtlen éveiben. Ugye, emlékszünk még?

De kezdjük először a száraz tényekkel, és azokkal a számokkal, amelyekhez sikerült hozzájutnom: a Fejér Megyei Szent György Oktató Kórházban 2016-ban 2800 gyermek született, 35 kicsinek pedig 18 év alatti anyuka adott életet. A 35 szülés tovább bontva a következőképpen nézett ki:

18-17 év közötti anyukától 15,
17-16 év közöttitől 14,
16-15 év közöttitől 5,
14 éves anyukától egy gyermek született.

A teljes írást az fmc.hu oldalán, ide kattintva olvashatod el!

admin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük