cikkek

Hogyan használjuk a körforgalmat? Székesfehérváron is!

www.szekesfehervar.hu

Közel három évtized is eltelt már azóta, hogy a körforgalom, mint a forgalomgyorsítás és biztonságos közlekedés egyik remek eszköze megjelent Magyarországon, jelentős zavart okozva a kevésbé rugalmas és bátor sofőröknél. Aztán teltek az évek, szaporodtak a körforgalmak, ám még a mai napig vannak olyanok, akik sokként élik meg, ha felbukkan előttük egy ilyen, gyanús elemektől hemzsegő izé az úton.

Mindenkinek van rossz napja, kétség nem fér hozzá. Annyira rossz, hogy ön- és közveszélyes elemévé válik a közlekedésnek: elbambul, későn fékez, nem áll meg, és még sorolhatnám. Ilyenkor az ember egy kicsit szégyelli magát, buzgón bocsánatot kér türelmes és kevésbé türelmes autóstársaitól, behúzott nyakkal hallgatja az esetleges felharsanó dudaszót. Ezt most eresszük is el, mert én is, te is, ő is járt már így.

És vannak, akik nem tudják vagy nem is akarják megérteni, mi a fittyfenéről is szól ez a társasjáték, amit úgy hívunk: közlekedés. Akik már a zöld és a piros lámpajelzéskor kicsit elbizonytalanodnak, hogy mikor is kell elindulni. Vagy éppen a pirosra váltó közlekedési lámpát élik meg kihívásként, mert ne hogy má’ nekik bárki is megmondja, hogy mikor álljanak meg és különben is, legalább három percet veszítenének, amit lehet, hogy más megengedhet magának, de ők, az univerzum középpontjai biztosan nem.

És itt van az örök kedvenc: a körforgalom, ami még ennyi évtized után is mumusként lebeg a magyar autóstársadalom feje fölött, napi adrenalin fröccsöt okozva így, vagy úgy. Persze mély tisztelet a kivételnek, de lássuk be, rendszerint futunk bele olyan helyzetbe vagy sofőrbe, hogy garantáltan vöröset látunk tőle.

Távol álljon tőlem, hogy osszam az észt, mindössze néhány halkan elrebegett kéréssel, javaslattal fordulnék azokhoz a bizonyos autóstársakhoz:

Nem kell megvárni, amíg kiürül a körforgalom!

Szinte hallom magam előtt ahogy néhány …… (itt mindenki behelyettesítheti a kedvenc típusát), akár Besenyőék Margitja felsikolt: jaj, körforgalom! Jaj, autó! És elszántan kitart. Kősziklaként kitart és ellenáll a hátulról sürgető dudaszónak. Kitart a végsőkig, amíg el nem fogy az utolsó veszélyes elem is az aszfaltról, majd gyökkettővel, nagyon finoman, lassan becsorog az ultra veszélyes körforgalomba. Néha még fékez egy kicsit, mert lehet, hogy a második sarkon beforduló huligán hirtelen ott terem és sunyin veszélyezteti a család szemefényének karcmentes karosszériáját.

A teljes írást ide kattintva, az fmc.hu oldalán olvashatod el!

admin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük