Lassan, de biztosan öl. Férjet, apát, nagypapát, és igen, anyát, feleséget, nagymamát is. Az egymillió alkoholista hazájában a szakember szerint egyharmad székesfehérvárnyian nem érik meg a következő karácsonyt a pia miatt. Szinte minden család érintett.

Ki ne szembesült volna már a bokor alá szemérmesen begörgetett, a házak tövébe diszkréten elhelyezett korábban vodkát, rumot, kevertet őrző üvegcsével. Ezeket a kicsi halálstafétákat pedig rendszerint ugyanaz az ember, ugyanott teszi le, hazafelé vagy éppen munkába menet. Aztán egyszer csak nincs ott többé üvegcse.

Zacher Gábor alig három hónapja döbbentette meg a közvéleményt azzal a kijelentésével, hogy egy éven belül az alkohollal, alkoholizmussal kapcsolatos problémák miatt 30 000 magyar hal meg. Az pontosan egyharmad székesfehérvárnyi embert jelent. Óvatos becslések szerint Magyarországon jelenleg 800 ezer és egymillió fő közé tehető az alkoholbetegek száma és közel 2,5 millió a nagyivóké.

Székesfehérváron járunk, egy olyan kicsi vegyesboltban, amely reggel öt órától este tízig nyitva tart. A környék sem a legrosszabb, közel az egyik felkapott kertvárosi rész és nem túl messze a belváros. „Egyértelműen slágertermék a féldecis töményszesz – meséli az eladóhölgy –, gyakran a reggeli zsemle, parizer mellé kérik munkába menet, és hazafelé is beugranak érte. Tévhit, hogy csak a férfiak isszák, akad női vásárlónk is, a nagyobb kiszerelésű, úgynevezett kétdekást pedig van, hogy az idősebb, nagymamakorú hölgyek „főzéshez” viszik, de ez utóbbi a fiatalok körében is kedvelt.”

A teljes írást az fmc.hu oldalon, ide kattintva tudod elolvasni!

admin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük