Morgunk reggel, morgunk délután, amikor közlekedünk, hol a kevésbé vagy éppen túl dinamikus vezetők, esetleg a forgalmi állapotok, kereszteződések és körforgalmak miatt. Néha jogosan, néha csak úgy megszokásból. Megnéztük, hogy mi a valóság, hogy hat kritikus székesfehérvári ponton mekkora forgalom haladt át a kétezres évek elején és mekkora most.

Kevés olyan dolog van az életünkben, ami nagyobb viharokat tudna kavarni, mint a közlekedés. Tipikusan az a téma, ahol gyakran elhangzik: bezzeg, amikor még… Tegyük hozzá, az sem példa nélküli, hogy jogosan. Magam is közlekedem annyi ideje Székesfehérváron, hogy érezzem a saját bőrömön, könnyebb nem lett. Ugyanakkor azt is be kell látnunk, hogy az éremnek két oldala van.

Egyik oldalon mi, közlekedők mutogatunk kereszteződésekre, megváltozott forgalmi rendekre, a másik oldalon azonban a számok ismerete nélkül is érezhetjük: 2017-re sokan lettünk az utakon, és még többen olyanok, akik gondolkodás nélkül beröffentjük az autót akkor is, ha csak a sarki boltba ugrunk át. Mert miért ne, ha van?

Azt tehát, hogy egyre többen közlekedünk autóval, elvitathatatlan tény. Érezzük. A székesfehérvári nyilvántartás szerint míg 2002-ben 36 227 gépjárművet regisztráltak a városban, addig 2017-ben 48 374 autót, ami nem elhanyagolható 33,5 százalékos emelkedést jelent.

A Központi Statisztikai Hivatal Fejér megyére vonatkozó adatai azonban ennél is döbbenetesebb növekedést mutatnak, nyilvántartásuk szerint 2000 óta 49,3 százalékkal nőtt a gépjárművek száma. Még egyszer mondom 49,3 százalékkal! Míg az ezredfordulón 98 050 járművet regisztráltak megyénkben, addig 2016-ban már 146 432-őt. Márpedig a környékbeli településekről bejáró dolgozók száma igenis komolyan nyom a latba, ha a város forgalmát vizsgáljuk, hiszen a GKI éppen a nyáron megjelent kimutatásában szerepelt: Székesfehérvár az ország legkedveltebb célpontjai közé tartozik, ami a jövedelemtöbblet miatti munkaerő-vándorlást illeti.

admin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük