cikkek

Egy ékszerdoboz Fehérváron, egy kávézó és cukrászda, ami szerelemből született

Ritka, és jó adag önismeretre vall, hogy valaki beismerje, nem a jó úton indult el. Karetka Katalin, a székesfehérvári Saveur Kávézó és Cukrászda megálmodója azonban pontosan így tett, amikor a reggelizőnek szánt üzlet nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Azóta eltelt lassan három év, és egy igazán különleges hely született meg a Budai úton, ahol saját készítésű süteményekkel és minőségi kávéval várja a vendégeket.

Nem lehet nem észrevenni: egy ékszerdobozba lép be az ember a Budai út késő téli nyányós, zajos világából, mégpedig egy olyan helyre, ami egyértelműen szeretetből, szerelemből, szívből született. A világos üzletben fehér asztalok, egymással csipkelődő vendéglátók, finom illatok és diétát azonnal sutba dobó küllemű sütemények fogadnak. Szóval, a Saveur Kávézó és Cukrászdában egyben van minden egy olyan cukrászdához, ahova az ember szívesen beül, enni egy finomat, inni egy jó kávét, esetleg beszélgetni és közben békésen lenni.

„Tényleg és abszolút szívügy ez az üzlet – meséli Karetka Katalin, a Saveur Kávézó és Cukrászda megálmodója nevetve. – Bő három éve volt egy nulla kiinduló pont, egy nagyon leromlott állapotú kocsma, vagyis ott álltam, hogy akkor ebből a helyből csináljunk valami szépet. Nagyjából három hónap kemény tanulmány után kezdett körvonalazódni a stílus, amit szerettem volna megvalósítani, megszületett a név, és kilenc hónap alatt elkészültünk.

Eredetileg reggeliző helynek indult, gondoltam ideális lesz a buszmegállóban várakozóknak, de azt kellett észrevennem, hogy pont a várakozók közül senki sem merészkedett be, annak ellenére, hogy itt nyolc helyi járat mellett a helyközi járatok is megállnak.”

Katalin azonban nem esett kétségbe, hogy az A-terv nem jött be, és nem ragaszkodott hozzá a végsőkig, vagy akár a teljes csődig. Egyszerűen másik irányba indult, és inkább hozzáigazította az igényekhez a kínálatot. Még úgy is, hogy ehhez újra az iskolapadba kellett ülnie.

„Azt vettem észre, hogy hozzánk inkább csak céltudatosan, gyalogosan vagy autóval érkeztek vendégek, és szépen lassan alakult ki a törzsvendég-kör. Eredetileg pékáruból volt nagyobb a kínálat, csak kiegészítésként tartottunk olasz és német süteményeket. Mivel azonban azt láttuk, hogy a vendégeink többségének a kávé és a sütemény az elsődleges igénye, így átalakítottuk az arculatot. Lassan lecsökkentettük a pékárut, kialakítottuk a süteményes pultot. Egészen pontosan július 20-án nyitottunk, aztán rá egy hónapra leégett a németországi gyár, ahonnan a süteményeket rendeltük, úgyhogy szeptemberben beiratkoztam egy cukrász tanfolyamra. Először csak beugrós cukrászt alkalmaztuk egy héten kétszer, kipróbáltuk, hogyan működik a rendszer. Fél év után már alkalmazottunk is volt, és közben nekem is meglett a cukrászvizsgám, és csatlakozott hozzánk az egyik csoporttársam a tanfolyamról. Lassan fejlődött, alakult át az üzlet, és úgy érzem még nincs ennek vége, de nagyon büszke vagyok rá, hogy ami most itt kapható, az mind általunk készített, igazi kézműves sütemény.”

Az interjút az fmc.hu oldalon, ide kattintva tudod tovább olvasni!

admin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük