cikkek

Bababarát kórház? Milyen testhelyzetben szülhetsz? – Szülészetválasztó adatbázisban a Szent György Kórház is

A legtöbb kismama természetes szorongással készül a nagy találkozás napjára, és a körülmények bizony még a legkönnyebb szülést is rémálommá, de egy nehezet is örök élménnyé tehetnek. Nagyon nem mindegy, hogy a szakemberek, a szülészet milyen szemlélettel kezelik a kismamákat.

Ma már szerencsére választhatunk, hogy hol és hogyan szeretnénk világra hozni a gyermekünket. Na persze, ez a választás egyelőre még kórházak, orvosok, szülésznők tekintetében igaz, ám így is jelentős előrelépés történt az elmúlt évtizedek látás-, gondolkodásmódjához képest. Nagyon nem mindegy ugyanis, hogy partnerként, betegként vagy esetleg egy futószalag munkadarabjaként kezelik a vajúdó hölgyeket. Egy rossz élmény, a kiszolgáltatott helyzet, a megalázó bánásmód örök rossz élményként csapódik le, és nemcsak a kismamánál. Ugyanakkor a nyugodt, támogató környezet örök élménnyé teheti még a legnehezebb szülést is. És persze az is igaz, hogy mindenkinek más az ideális helyzet.

Közel negyven kérdésen keresztül kaphatunk képet az intézmények hozzáállásáról a szülészetválasztó adatbázisban, amelyben a Fejér Megyei Szent György Kórház és a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház és Rendelőintézet válaszai is megtalálhatóak. A szülészeteknek a kérdéseket a KANGA Egyesület tette fel, és mostanáig (2018.04.17.) az intézmények 73 százaléka adott választ, vagyis az oldalon csak olyan adatot, információt jelentetnek meg, amelyet a kórházak bocsátottak rendelkezésükre.

Többek között olyan fontos dolgokat tudhatunk meg, hogy milyen testhelyzetben lehet szülni? A szülések hány százaléka végződik császármetszéssel? Azonnal elviszik a kisbabát, vagy megélheti az édesanyjával az aranyórát? Érdemes választás előtt tájékozodni, hiszen, ahogy Maróy Ditta, a Kanga Egyesület vezetője a nlc.hu oldalon adott interjúban is kiemelte: Magyarországon nincs egységes szülészeti ellátás, annyira eltérőek a gyakorlatok, hogy inkább csak helyi szokásokról lehet beszélni.

Elöljáróban mindenesetre a jó hír az, hogy a háromból két megyei intézmény, a Fejér Megyei Szent György Kórház és a Siófoki Városi Kórház is felkerült a bababarát intézmények listájára, ugyanakkor utóbbi sajnos a között a 27 százalék között van, aki nem szolgáltatott információt, nem adott választ a feltett kérdésekre. Így csak a székesfehérvári és a dunaújvárosi intézmény adatait tudjuk bemutatni.

A teljes cikket az fmc.hu oldalon, ide kattintva olvashatod el!

admin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük