cikkek

Az utolsó öreghegyi présházak

Az egykor virágzó szőlőkultúrájú székesfehérvári településrészen szerencsére sokan ma is szívügyüknek érzik, hogy megőrizzék, gondozzák és használják is ezeket a csodás épületeket. Csutiné Schleer Erzsébet építészmérnökkel, műemléki szakmérnökkel az Öreghegyen sétáltunk.

„Siklósi Gyula, régészprofesszor kutatásai szerint az Árpád-korban is fejlett szőlőkultúra volt itt, vagyis ahogy beépült a fehérvári történelmi belváros legbelső magja és külvárosai, úgy az ott élő polgárok elkezdték a szőlő művelését. A török hódoltság idejéből pedig Evlia Cselebi, török utazó és történetíró már egészen konkrétan ír Székesfehérvár dombjain megtalálható kétezer szőlőkertről, a hozzá tartozó épületekről és arról, hogy ősszel „Székesfejérvár népe három hónapig ezekben mulatozik” – mesél Csutiné Schleer Erzsébet a kezdetekről.

Ám a még izgalmasabb török kori emlékek egészen mélyen, a mai pincék alatt húzódnak. „Húsz évvel ezelőtt futótűzként terjedt a hír itt, Öreghegyen: az egyik Vágújhelyi utcai présház összedőlt, és a benne lévő prés több mint hat métert zuhant. Több jel is utal arra, hogy a ma ismert pincerendszer alatt valószínűséggel régebbi, török kori pincék is húzódhatnak ” – de ahogy az építészmérnök is hozzáteszi, ennek feltérképezése nagy falat, komoly műszeres feltáró munkát jelentene.

Egy azonban egészen biztos: 1829-ben Wüstinger József felmérte az Öreghegyet, és így a présházak, telkek szinte centire pontos meghatározással térképre kerültek. Vagyis azok közül az épületek közül több is bizonyíthatóan legalább 200 éves, amelyek többségét láthatón ma is nagy szeretettel gondoznak, használnak tulajdonosaik.

A teljes írást ide kattintva, az fmc.hu oldalán olvashatod el!

admin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük