cikkek

Ahol az élet lelassul – Bálint Borárium, a találkozóhely

„Gyakran mondják a vendégek, úgy érzik: ide hazajönnek. És mi sem a futószalagos ebédeltetésre törekszünk” – vallja Bálint György, a Bálint Borárium tulajdonosa, vagy ahogy ő szereti használni: házigazdája. A múlt, a hagyomány és a jelen találkozása a pázmándi szőlőhegy gyönyörű vidékén.

Alig félórányira Székesfehérvár belvárosától, a pázmándi lankák ölelésében hamar megérti az ember, mi az az időtlenség. Amikor leül egy jó pohár bor, vagy egy finom ebéd mellé a Bálint Borárium teraszára, és végigtekint a zöldellő tájon, úgy érzi: megérkezett, és nem is kell sehova sietnie. A különleges hely története öt éve kezdődött.

„Amikor rátaláltunk erre a területre, mindössze egy beomlott kis pince állt itt – emlékszik a kezdetekre Bálint György házigazda. – Elkezdtünk egy kicsit kutakodni a múlt után, és hamar kiderült a történelmi jelentősége, hogy még az 1700-as években Jezsuita szerzetesek építették ezt a pincét. Ezek után főleg nem volt kérdés, hogy a történelemhez, a hagyományokhoz és a borhoz kötődő életét folytatjuk a helynek.

A múlt és a hagyomány magától értetődően él velünk.

A hagyományőrzés, hagyomány teremtés egyébként szívügyem, hiszen népművelő vagyok. Éppen ezért is próbáljuk ezt a helyet egy kicsit másképpen működtetni, mint egy klasszikus értelemben vett éttermet. Ez inkább találkozóhely. Amikor a vendégek idelátogatnak, nem azért jönnek, hogy gyorsan egyenek valamit, aztán továbbálljanak, és mi sem a futószalagos ebédeltetésre törekszünk, még akkor sem, ha éppen telt ház van. Jönnek a párok, családok, társaságok és itt maradnak, nem ritkán órákat töltenek el nálunk. A gyerekek elmennek játszani a játszótérre, felsétálnak a szőlőhegy tetejére, esetleg a levendulásba vagy a présházak között barangolnak egy kicsit. Gyakran mondják is, akik visszajárnak hozzánk, hogy úgy érzik: hazajönnek.”

A teljes interjú az fmc.hu oldalon, ide kattintva olvasható el!

admin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük